OLED

En Organic Light Emitting Diode eller OLED er en elektronisk anordning, der udsender lys når en spænding anvendes på tværs af sine terminaler. Da organiske forbindelser bruges i visse lag inden for enheden, er det kendt som en “organisk” LED, i modsætning til normale LEDs, som bruger uorganiske forbindelser. Da nogle lag er ledende og nogle er resistive i naturen, enheden er kendt som en økologisk halvleder.

Disse enheder kan bruges til fremstilling af visuelle displayskærme på tv, computerskærme og laptops, reklame display boards og display skærme i oplysninger kiosker.

Mens LCD-skærme (Liquid Crystal Displays) som er almindeligt i brug i dag behov har baglys til Oplys displayet, en OLED ikke brug for det. Dette reducerer betydeligt Strømforsyningskravet af OLED, der kan fungere for en længere tid fra den samme kilde, batteri. Desuden, mangel af baggrundslys kredsløb giver displayenheden at lave meget tyndere skærme end traditionelle skærme.

OLED drift

Enheden består typisk af en anode, en ledende lag, et emissive lag og en katode. Når en spænding anvendes på tværs af enheden gør anoden positive og katoden negativt ladede, starter en elektrisk strøm til at flyde gennem enheden. Katoden udsender elektroner mod det emissive lag, mens anoden trækker elektroner fra det ledende lag. Dette svarer også til anoden leverer elektron huller til de ledende lag. Hullerne og elektroner er drevet over for hinanden på grund af spændingen anvendes på tværs af enheden, og de smelte sammen i de emissive lag, hvilket resulterer i en elektromagnetisk stråling, hvis frekvens er i det synlige spektrum. Lys ses derfor udledes fra OLED. Dette fænomen, der betegnes som electro-fluorescens. Forskellige organiske forbindelser bruges i lag til at generere forskellige farver af lys.

Add a Comment

Your email address will not be published.